• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Wattpiek & kWh

Wellicht heeft u de volgende termen Wp (Wattpiek) en kWh (kilowatthour) wel voorbij zien komen in de zoektocht naar geschikte zonnepanelen. Wij zullen volledig voor u toelichten wat deze termen betekenen.

Het begrip Wattpiek geeft aan hoeveel vermogen u totaal kunt krijgen wanneer u zonnepanelen laat plaatsen. We gebruiken dit begrip minder aangezien het vertekend kan werken, dit aangezien er verschillende factoren een belangrijke rol spelen bij het behalen van de Wattpiek. Wel gebruiken onze specialisten de Wattpiek om de totaalprijs van uw zonnepanelen te berekenen.

kwh zonnepanelenKwh wat is dat?

Een veel vaker gebruikte term is de kWh van uw zonnepanelen. Dit is in feiten het totaal aan stroom dat u gemiddeld gezien kan opwekken tijdens een typische Nederlandse dag. De kWh wordt vaak gebruikt om de terugverdientijd en de opbrengst van uw zonnepanelen te berekenen.

Watt per m2

Om tot het totaal kWh te komen moet het rekensommetje worden gemaakt namelijk: het aantal vierkante meter zonnepaneel vermenigvuldigd met het gemiddeld kWh per vierkante meter. De kWh per vierkante meter is een lastig te bepalen variabele, aangezien dit afhankelijk is van het aantal zaken namelijk het aantal zonuren, de hellingshoek en de positie van de zonnepanelen op uw dak. Heeft u uw zonnepanelen gepositioneerd op het zuiden dan kunt u tot wel 10% meer zonne-energie genereren. In Nederland kunt u rekening houden met een gemiddelde van 80 kWh per vierkante meter.

Ook het hoogste rendement?

Voordelen zonnepanelen

  • Verhoogd waarde huis
  • Levensduur van meer dan 25 jaar
  • Lage onderhoudskosten
  • Zonnepanelen pré bij huisverkoop
  • Na 25 jaar nog 80% rendement
  • Het gehele jaar rendement

Wattmeter

We zagen hierboven al dat het lastig is om te bepalen hoeveel stroom u kunt genereren door het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. We raden u daarom aan om na aanschaf van uw zonnepanelen een Wattmeter aan te sluiten. Zo heeft u een op waarheid gebaseerde weergave van het totaal aantal kWh dat uw panelen hebben opgebracht.

Heeft u nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben of bepaalde bovenstaande zaken niet helemaal begrijpen. Stel uw vraag gerust aan een van onze medewerkers die u zo spoedig mogelijk zullen helpen.