• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Soorten zonnepanelen

Wanneer u erover nadenkt om zonnepanelen te plaatsen op uw woning is het goed om te weten welke soorten er allemaal zijn. Zo kunt u uit grofweg drie verschillende soorten zonnepanelen kiezen namelijk: poly, mono kristallijn panelen en flexibele/dunne film zonnepanelen. Op de Nederlandse markt zien we over het algemeen de kristallijn zonnepanelen terug, dit komt voornamelijk door het hogere rendement dat u per paneel kunt genereren. Wij verwachten wel dat het aandeel dunne film panelen in Nederland zal stijgen, omdat de ontwikkelingen van dit type paneel razendsnel verlopen.

Verschillen soorten panelen

Zonnepanelen soorte

  • Monokristallijn hoogste rendement
  • Mono/poly meest gebruikt
  • Levensduur kristallijn langer
  • Dunne film in Nederland weinig gebruikt
  • Levensduur dunne film korter
  • Flexibele zonnepanelen goedkoper
Vergelijk prijzen van experts in de regio

Mono/poly kristallijn panelen

Zonnepanelen terug verdienen kristalPoly kristallijn panelen worden onder andere gemaakt uit het materiaal siliciumzand. Door het stollingsproces wordt het zand omgetoverd tot kristallen. Het grote verschil tussen poly en mono panelen zijn de handelingen die worden uitgevoerd tijdens het stollen. We gebruiken de term poly wanneer de kristallen kriskras worden aangebracht op het paneel. Door deze verdeling van de kristallen is er meer ruimte nodig om het zelfde resultaat te behalen als mono kristallen zonnecellen. Kijk voor meer informatie over mono en poly kristallen panelen.

Amorfe panelen

De amorfe panelen ook wel dunne film (thin film) genoemd zijn pas sinds enkele jaren te verkrijgen voor consumenten. De panelen zijn vele malen dunner en door het gebruik van anderen materialen zoals CIGS en CdTe ook een stuk goedkoper dan kristallen panelen. Wel zijn er een aantal nadelen verbonden aan dunne film panelen namelijk het lagere rendement en de minder lange levensduur. In Nederland wordt dit materiaal doorgaans weinig geplaatst.

Welke zonnepaneel moet u nemen?

De keuze van een zonnepaneel hangt uiteraard sterk af van de beschikbare ruimte, de beoogde positie op het dak en het gewenste rendement. We raden in Nederland aan om gebruik te maken van kristallijn zonnepanelen zoals de mono en poly varianten. Wanneer u een groot dakoppervlakte heeft kunt u poly kristal panelen laten plaatsen. Dit zal bijna het zelfde rendement opleveren als mono kristal panelen, maar dan voor een minder hoog aanschaf bedrag.

Meer informatie nodig?

Heeft u nog vragen of behoeften aan meer informatie over de verschillende zonnepanelen? Stel gerust uw vraag aan een van de medewerkers van Zonnepanelenkopen.nl of vraag direct een gratis offerte aan. Wij zullen na ontvangst van een offerte u zo spoedig mogelijk contacten over het maken van een bezoekafspraak.